Co na obiad? Nasze pomysły

Obiad jest najbardziej rodzinnym posiłkiem w ciągu dnia. To właśnie w porze popołudniowej cała rodzina zasiada do stołu, aby zjeść razem dania przygotowane przez Panią Domu i podzielić się doświadczeniami z pracy czy szkoły. Zgodnie z tradycją, przy okazji każdego święta również goście przyjeżdżają do seniorów „na obiad”. Dzisiaj przygotowaliśmy pomysł co na obiad można przygotować, aby zaskoczyć rodzinę.

Co na obiad na szybko? Przystawka

Rodzinny obiad najczęściej składa się z dwóch dań. Jeżeli musisz przygotować coś w przeciągu kilkunastu minut, idealnym pomysłem co na obiad będzie krem z ogórka z pasztecikami z serem camembert. Oto czego będziesz potrzebować:

  • 200 g świeżego ogórka
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • 20 g cebuli (ok. 1/4 średniej wielkości główki)
  • 2 kostki rosołowe
  • 30 g mąki ryżowej (ok. 3-4 łyżeczek)
  • 700 g wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • koperek
  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 100 g sera camembert
  • jajko

Na początek przygotuj zupę. Ogórki i cebulę pokrój, dodaj do nich serek topiony, kostki rosołowe oraz mąkę ryżową i dokładnie zmiksuj blenderem. Tak przygotowany mus przelej do garnka razem z wodą i zagotuj. Kilka chwil przed końcem dodaj śmietanę.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, a następnie połóż na nie kawałki sera. Złóż na połowę i tak przygotowane poduszeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Do miseczek nałóż krem i posyp go pokrojonym koperkiem. Razem z pasztecikami stworzą idealny duet.

UWAGA! Jeżeli nie masz w domu ciasta francuskiego, dodaj do zupy grzanki lub groszek ptysiowy.

Co na obiad? Danie główne

Na drugie danie przygotuj roladki z piersi kurczaka w sosie winogronowym. Ten pomysł co na obiad na pewno zaskoczy twoich gości. Zobacz jak wygląda lista zakupów dla 4 osób:

  • 4 filety z kurczaka
  • 200 g winogron
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 120 g sera camembert
  • szklanka bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • pół łyżki mąki pszennej

 

Filet rozbij tłuczkiem i przypraw. Odstaw na chwilę, a następnie na każdy połóż plasterek boczku, kawałki sera i kilka wypestkowanych winogron. Zawiń kurczaka w roladki i usmaż na złoty kolor. Wlej do garnka szklankę bulionu, dodaj resztę wypestkowanych winogron, czosnek, liść laurowy oraz tymianek i duś razem z roladkami pod przykryciem przez ok. 15 minut. 2 minuty przed końcem dodaj śmietanę i mąkę rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotuj.

 

Smacznego!

   

Share this article!



Speak Your Mind

*

Przeczytaj poprzedni wpis:
pomysł na zdjęcia
Ciekawe pomysły na zdjęcia

W dobie lustrzanek każdy marzy o pięknych zdjęciach. Jeszcze kilkanaście lat temu dobre aparaty były tylko w zasięgu profesjonalnych fotografów...

Zamknij