Co na kolacje?

Kolacja to jedyny posiłek w ciągu dnia, którego nie musimy przyrządzać w biegu. O ile rano spieszymy się do pracy, a po południu chcemy zjeść coś na szybko po całym dniu, o tyle wieczorem mamy większe pole do popisu. Dietetycy uważają, że kolacja powinna być dość lekka, aby nasz żołądek zdążył ją przetrawić przed snem. Warto jednak czasami pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy małe co nie co na kolacje.

Co na kolacje? – tosty

Jeżeli nie masz pomysłu co przygotować na kolacje, a nie chcesz spędzić w kuchni całego wieczoru, idealne będą tosty. Oto czego potrzebujesz:

  • pieczywo tostowe
  • szynka
  • ser Gouda
  • kiwi
  • musztarda
  • listki bazylii

Kromki chleba tostowego włóż na kilka chwil do piekarnika tak, aby delikatnie się przyrumieniły. Gdy będą już gotowe, wyjmij i poczekaj aż trochę przestygną. Następnie każdą posmaruj musztardą, połóż szynkę oraz plasterki obranego kiwi. Pokrój ser w paseczki i rozłóż na tak przygotowanych tostach. Włóż ponownie do piekarnika i poczekaj, aż ser się stopi, a kromki staną się chrupiące. Po wyjęciu udekoruj listkami bazylii. Uwaga! Równie pyszne są tosty z ananasem. Szynkę wymień na polędwicę z piersi kurczaka, a kiwi na ananasa.

Co na kolacje? – sałatka z kurczakiem

A może spodziewasz się wieczorem gości? Zastanawiasz się co na kolację? Idealnie sprawdzi się sałatka z kurczakiem i awokado. Zobacz co musisz przygotować:

  • filet z piersi kurczaka
  • awokado
  • pół główki sałaty lodowej
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml mleczka kokosowego (możesz zastąpić go jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki miodu
  • łyżkę oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 garści orzechów ziemnych
  • szczypior
  • sól i pieprz

Filet z piersi kurczaka przypraw i dodaj do niego oliwę. Odstaw na ok. 1 h, a następnie piecz przez taki sam okres czasu w 180 stopniach. Gdy wystygnie, pokrój w plastry. To samo zrób z awokado i pomidorkami. Posiekaj sałatę i szczypiorek. W salaterce ułóż warzywa, a na nich pierś z kurczaka. Następnie w oddzielnej miseczce wymieszaj mleczko kokosowe, miód, sok z cytryny i posiekany czosnek. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i posyp uprażonymi orzechami. Smacznego!

   

Share this article!



Speak Your Mind

*

Przeczytaj poprzedni wpis:
pomysł na rocznice ślubu
Pomysł na rocznice ślubu

Ślub to jedno z najważniejszych wydarzeń w naszym życiu. Jeden dzień zmienia w nim wiele i pozostawia wspaniałe wspomnienia. Wraz...

Zamknij